MEHMET ACI

DOKTOR ÖĞRETİM ÜYESİ MEHMET ACI

MERSİN ÜNİVERSİTESİ/MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ/BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ/BİLGİSAYAR YAZILIMI ANABİLİM DALI/

Mühendislik Temel Alanı Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Yapay Zeka , Makine Öğrenmesi
1 Edible Films Based on Plant and Animal Origin Proteins: Comparison of Some Mechanical and Physicochemical Characteristics

Gülistan OKUTAN,GÜNEŞ KOÇ,ÜMRAN CANSU,GÖKHAN BORAN , Yayın Yeri:Food Science & Nutrition , 2025

Uluslararası   Hakemli   SCI-Expanded   Özgün Makale   https://dx.doi.org/10.1002/fsn3.4712

2 Fabricating Antibacterial Powders from Olive Oil-In Water Emulsions Stabilized by Sour Cherry-Derived Hemicellulose and Pectin Crystalline Structures

Şifanur KANDEMİR,BÜLENT BAŞYİĞİT,ASLİYE KARAASLAN,ÜMRAN CANSU,HİDAYET SAĞLAM,MEHMET KARAASLAN , Yayın Yeri:Food Biophysics , 2024

Uluslararası   Hakemli   SCI-Expanded   Özgün Makale   https://dx.doi.org/10.1007/s11483-024-09901-2

3 Utilization of Infrared Drying as Alternative to Spray- and Freeze-Drying for Low Energy Consumption in the Production of Powdered Gelatin

ÜMRAN CANSU , Yayın Yeri:Gels , 2024

Uluslararası   Hakemli   SCI-Expanded   Özgün Makale   https://dx.doi.org/10.3390/gels10080522

4 Katı-Sıvı Ekstraksiyonunda Matematiksel Modelleme ve Termodinamik Değerlendirme

ÜMRAN CANSU , Yayın Yeri:Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi , 2024

Ulusal   Hakemli   TR DİZİN   Derleme Makale   https://dx.doi.org/10.53433/yyufbed.1447518

5 Levrek (Dicentrarchus labrax) derisinden jelatin ekstraksiyonu: Fonksiyonel, tekstürel ve spektroskopik özelikler üzerine bir araştırma

ÜMRAN CANSU , Yayın Yeri:Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi , 2024

Ulusal   Hakemli   TR DİZİN   Özgün Makale   https://dx.doi.org/10.28948/ngumuh.1494568

6 Sazan (Carasobarbus luteus) Pulundan Kolajen İzolasyonunun Yanıt Yüzey Yöntemiyle ile Optimizasyonu

ÜMRAN CANSU , Yayın Yeri:Acta Aquatica Turcica , 2024

Ulusal   Hakemli   TR DİZİN   Özgün Makale   https://dx.doi.org/10.22392/actaquatr.1322432

7 Comparative evaluation of different separation and concentration procedures on some quality and functional properties of fish gelatin

ÜMRAN CANSU , Yayın Yeri:Innovative Food Science & Emerging Technologies , 2023

Uluslararası   Hakemli   SCI-Expanded   Özgün Makale   https://dx.doi.org/10.1016/j.ifset.2022.103237

8 Functional characterization of high-yield plant protein powder valorized from de-oiled sour cherry seed using microwave-assisted enzymatic extraction followed by spray- and freeze-drying

BÜLENT BAŞYİĞİT,AHMET GÖRGÜÇ,Esra GENÇDAĞ,ÜMRAN CANSU,FATİH MEHMET YILMAZ,MEHMET KARAASLAN , Yayın Yeri:Biomass Conversion and Biorefinery , 2023

Uluslararası   Hakemli   SCI-Expanded   Özgün Makale   https://dx.doi.org/10.1007/s13399-022-03225-2

9 JELATİN ÇÖZELTİLERİNİN FARKLI SICAKLIKLARDA KURUTULMASI; KİNETİK, TERMODİNAMİK ve FONKSİYONEL ÖZELLİKLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

ÜMRAN CANSU,ERDAL YILDIRIM , Yayın Yeri:Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi , 2023

Ulusal   Hakemli   TR DİZİN   Özgün Makale   https://dx.doi.org/10.17780/ksujes.1297372

10 Kazein ve Glüten İzolatlarının Bazı Fonksiyonel Özelliklerinin Karşılaştırılması

ÜMRAN CANSU,Gülistan OKUTAN,GÖKHAN BORAN , Yayın Yeri:Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi , 2023

Ulusal   Hakemli   TR DİZİN   Özgün Makale   https://dx.doi.org/10.31466/kfbd.1287902

11 Kinetic evaluation of gelatin extraction from chicken skin and the effect of some extraction parameters

ÜMRAN CANSU,GÖKHAN BORAN , Yayın Yeri:Journal of Food Process Engineering , 2022

Uluslararası   Hakemli   SCI-Expanded   Özgün Makale   https://dx.doi.org/10.1111/jfpe.13995

12 Quality and functional features of gelatine extracted from chicken skin in comparison with commercial gelatines from porcine, bovine and piscine

Bana Fatih KARİM,ÜMRAN CANSU,GÖKHAN BORAN , Yayın Yeri:Acta Alimentaria , 2022

Uluslararası   Hakemli   SCI-Expanded   Özgün Makale   https://dx.doi.org/10.1556/066.2021.00228

13 Valorization of fruit processing by-products: free, esterified, and insoluble bound phytochemical extraction from cherry (Prunus avium) tissues and their biological activities

Şehriban YÜKSEKKAYA,BÜLENT BAŞYİĞİT,HİDAYET SAĞLAM,HATİCE PEKMEZ,ÜMRAN CANSU,ASLİYE KARAASLAN,MEHMET KARAASLAN , Yayın Yeri:Journal of Food Measurement and Characterization , 2021

Uluslararası   Hakemli   SCI-Expanded   Özgün Makale   https://dx.doi.org/10.1007/s11694-020-00698-5

14 Gum arabic/maltodextrin microencapsulation confers peroxidation stability and antimicrobial ability to pepper seed oil

MEHMET KARAASLAN,Fatih ŞENGÜN,ÜMRAN CANSU,BÜLENT BAŞYİĞİT,HİDAYET SAĞLAM,ASLİYE KARAASLAN , Yayın Yeri:Food Chemistry , 2021

Uluslararası   Hakemli   SCI-Expanded   Özgün Makale   https://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.127748

15 Physiochemical and functional properties of gelatin obtained from tuna, frog and chicken skins

ELİF TUĞÇE AKSUN TÜMERKAN,ÜMRAN CANSU,GÖKHAN BORAN,JOE REGENSTEİN,FATİH ÖZOĞUL , Yayın Yeri:Food Chemistry , 2019

Uluslararası   Hakemli   SCI-Expanded   Özgün Makale   https://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2019.02.088

16 Optimization of a Multi-Step Procedure for Isolation of Chicken Bone Collagen

ÜMRAN CANSU,GÖKHAN BORAN , Yayın Yeri:Korean Journal for Food Science of Animal Resources , 2015

Uluslararası   Hakemli   SCI-Expanded   Özgün Makale   https://dx.doi.org/10.5851/kosfa.2015.35.4.431

1 Edible Films Based on Plant and Animal Origin Proteins: Comparison of Some Mechanical and Physicochemical Characteristics

Gülistan OKUTAN,GÜNEŞ KOÇ,ÜMRAN CANSU,GÖKHAN BORAN , Yayın Yeri:Food Science & Nutrition , 2025

Uluslararası   Hakemli   SCI-Expanded   Özgün Makale

2 Fabricating Antibacterial Powders from Olive Oil-In Water Emulsions Stabilized by Sour Cherry-Derived Hemicellulose and Pectin Crystalline Structures

Şifanur KANDEMİR,BÜLENT BAŞYİĞİT,ASLİYE KARAASLAN,ÜMRAN CANSU,HİDAYET SAĞLAM,MEHMET KARAASLAN , Yayın Yeri:Food Biophysics , 2024

Uluslararası   Hakemli   SCI-Expanded   Özgün Makale

3 Utilization of Infrared Drying as Alternative to Spray- and Freeze-Drying for Low Energy Consumption in the Production of Powdered Gelatin

ÜMRAN CANSU , Yayın Yeri:Gels , 2024

Uluslararası   Hakemli   SCI-Expanded   Özgün Makale

7 Comparative evaluation of different separation and concentration procedures on some quality and functional properties of fish gelatin

ÜMRAN CANSU , Yayın Yeri:Innovative Food Science & Emerging Technologies , 2023

Uluslararası   Hakemli   SCI-Expanded   Özgün Makale

8 Functional characterization of high-yield plant protein powder valorized from de-oiled sour cherry seed using microwave-assisted enzymatic extraction followed by spray- and freeze-drying

BÜLENT BAŞYİĞİT,AHMET GÖRGÜÇ,Esra GENÇDAĞ,ÜMRAN CANSU,FATİH MEHMET YILMAZ,MEHMET KARAASLAN , Yayın Yeri:Biomass Conversion and Biorefinery , 2023

Uluslararası   Hakemli   SCI-Expanded   Özgün Makale

11 Kinetic evaluation of gelatin extraction from chicken skin and the effect of some extraction parameters

ÜMRAN CANSU,GÖKHAN BORAN , Yayın Yeri:Journal of Food Process Engineering , 2022

Uluslararası   Hakemli   SCI-Expanded   Özgün Makale

12 Quality and functional features of gelatine extracted from chicken skin in comparison with commercial gelatines from porcine, bovine and piscine

Bana Fatih KARİM,ÜMRAN CANSU,GÖKHAN BORAN , Yayın Yeri:Acta Alimentaria , 2022

Uluslararası   Hakemli   SCI-Expanded   Özgün Makale

13 Valorization of fruit processing by-products: free, esterified, and insoluble bound phytochemical extraction from cherry (Prunus avium) tissues and their biological activities

Şehriban YÜKSEKKAYA,BÜLENT BAŞYİĞİT,HİDAYET SAĞLAM,HATİCE PEKMEZ,ÜMRAN CANSU,ASLİYE KARAASLAN,MEHMET KARAASLAN , Yayın Yeri:Journal of Food Measurement and Characterization , 2021

Uluslararası   Hakemli   SCI-Expanded   Özgün Makale

14 Gum arabic/maltodextrin microencapsulation confers peroxidation stability and antimicrobial ability to pepper seed oil

MEHMET KARAASLAN,Fatih ŞENGÜN,ÜMRAN CANSU,BÜLENT BAŞYİĞİT,HİDAYET SAĞLAM,ASLİYE KARAASLAN , Yayın Yeri:Food Chemistry , 2021

Uluslararası   Hakemli   SCI-Expanded   Özgün Makale

15 Physiochemical and functional properties of gelatin obtained from tuna, frog and chicken skins

ELİF TUĞÇE AKSUN TÜMERKAN,ÜMRAN CANSU,GÖKHAN BORAN,JOE REGENSTEİN,FATİH ÖZOĞUL , Yayın Yeri:Food Chemistry , 2019

Uluslararası   Hakemli   SCI-Expanded   Özgün Makale

16 Optimization of a Multi-Step Procedure for Isolation of Chicken Bone Collagen

ÜMRAN CANSU,GÖKHAN BORAN , Yayın Yeri:Korean Journal for Food Science of Animal Resources , 2015

Uluslararası   Hakemli   SCI-Expanded   Özgün Makale

4 Katı-Sıvı Ekstraksiyonunda Matematiksel Modelleme ve Termodinamik Değerlendirme

ÜMRAN CANSU , Yayın Yeri:Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi , 2024

Ulusal   Hakemli   TR DİZİN   Derleme Makale

5 Levrek (Dicentrarchus labrax) derisinden jelatin ekstraksiyonu: Fonksiyonel, tekstürel ve spektroskopik özelikler üzerine bir araştırma

ÜMRAN CANSU , Yayın Yeri:Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi , 2024

Ulusal   Hakemli   TR DİZİN   Özgün Makale

6 Sazan (Carasobarbus luteus) Pulundan Kolajen İzolasyonunun Yanıt Yüzey Yöntemiyle ile Optimizasyonu

ÜMRAN CANSU , Yayın Yeri:Acta Aquatica Turcica , 2024

Ulusal   Hakemli   TR DİZİN   Özgün Makale

9 JELATİN ÇÖZELTİLERİNİN FARKLI SICAKLIKLARDA KURUTULMASI; KİNETİK, TERMODİNAMİK ve FONKSİYONEL ÖZELLİKLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

ÜMRAN CANSU,ERDAL YILDIRIM , Yayın Yeri:Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi , 2023

Ulusal   Hakemli   TR DİZİN   Özgün Makale

10 Kazein ve Glüten İzolatlarının Bazı Fonksiyonel Özelliklerinin Karşılaştırılması

ÜMRAN CANSU,Gülistan OKUTAN,GÖKHAN BORAN , Yayın Yeri:Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi , 2023

Ulusal   Hakemli   TR DİZİN   Özgün Makale