MUSTAFA BEKMEZCİ

DOKTOR ÖĞRETİM ÜYESİ MUSTAFA BEKMEZCİ

İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ/İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ/İŞLETME BÖLÜMÜ/İŞLETME PR. /

Sosyal-Beşeri ve İdari Bilimler Temel Alanı Yönetim ve Organizasyon Örgütsel Davranış , Teknoloji ve Yenilik Yönetimi , Girişimcilik
1 Kahverengi hardal bitkisinin biyolojik nematisit olarak sanayi amaçlı ekstraksiyon yönteminin geliştirilmesi
MEHMET ALİ TEMİZ,ELİF YAVUZASLANOĞLU,ALİ ÖZCAN,Gamze Aksay
-Tübitak 1002 Tamamlandı , 01.04.2023 -01.10.2023 , 45.000,00 TÜRK LİRASI

Proje Konusu

Bitki Koruma

2 Benzotriazol Methodolojisi ile alfa-Lipoik Asidin Amino Asitler ile Eşleştirilmesi
İLKER AVAN,MEHMET CANDAN,Hasan Nasirov,ALİ ÖZCAN,İBRAHİM KANİ
Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi Tamamlandı , 03.12.2020 -03.12.2021 , 16053 TÜRK LİRASI

Proje Konusu

organik sentez 20ADP153

3 Sogan Sak Nematoduna (Ditylenchus Dipsaci) Karsı Kahverengi Hardal (Brassica Junceae) Ekstraktının Biyonematisit Olarak Nanopreparatının Gelistirilmesi
ELİF YAVUZASLANOĞLU,ALİ ÖZCAN,MEHMET ALİ TEMİZ,Kadir Abdullah Sarıkaya,Gamze Aksay
-Tübitak 1001 Tamamlandı , 15.10.2021 -01.09.2024 , 436.050 TÜRK LİRASI

Proje Konusu

Yurdumuzda ekonomik olarak önemli bir ürün olan soğan yetiştiriciliğinde önemli sorun oluşturan soğan sak nematoduna karşı ruhsatlandırılmış hiçbir bitki koruma ürünü bulunmamaktadır. Bu amaçla projede toprak ortamında soğan sak nematodunun mücadelesi için etkili bir biyolojik bitki koruma ürünü geliştirmek hedeflenmiştir. Ürünün kaynağı olarak lahanagiller familyasındaki bitkilerden kahverengi hardal olarak adlandırılan B. juncea seçilmiştir. Brassica juncea bitkisinde en fazla bulunan sinigrin glikosinolatı sulu ortamda parçalanarak allil izotiyosiyanatı oluşturmaktadır. Biyofumigasyonda etkili olan bu bileşiğin toprakta 3 günden fazla kalmadığı belirlenmiştir. Buradan hareketle toprakta uzun süre kalacak ve dengeli bir şekilde salınarak etkinlik gösterecek bir preparatın nanoteknolojiyi kullanılarak geliştirilmesi planlanmaktadır. Nanopartiküller ile kök ur nematodları üzerinde çalışmalar bulunmakla birlikte soğan sak nematodu ile bir çalışmaya rastlanmamıştır. Çalışma ile ürünün ekstrakte edilerek nanopartikül oluşumu gerçekleştirilecek ve in vitro koşullarda direk nematodlar üzerinde ve büyütme dolabı ve sera koşullarında soğan bitkisi ile ürünün biyolojik etkinliği belirlenecektir.