Yeni doğan hayvanlarda sindirim sistemi gelişimi, sağlıklı ve hızlı bir şekilde büyüyebilmeleri açısından çok büyük önem taşımaktadır. Neonatal dönemdeki (doğumdan sonraki ilk 28 gün) kuzuların bağırsak mikrobiyotasının erken gelişimi; bağırsak sağlığını korumakta, bağışıklık sisteminin gelişimini uyarmakta, sindirime katkıda bulunmakta ve patojenlere karşı vücudu savunarak hayvan sağlığına önemli düzeyde katkı sağlamaktadır.Bor(B), hayvan sağlığının korunması ile beslenme bozukluklarının önlenmesinde hayati bir rol oynamaktadır. Bor eksikliği ile bağışıklık sistemi zayıflamakta ve mortalite riski yükselmektedir. Fakat hayvan besleme alanında yeni bir konu olan Bor elementinin rasyonlara ilavesi hakkında kısıtlı sayıda çalışma bulunması ile birlikte hayvanlara günlük olarak verilecek Bor miktarı henüz belirsizliğini korumaktadır.Bu çalışmanın amacı, neonatal dönemdeki kuzuların tükettikleri süt ikame yemlerine farklı düzeylerde bor kaynağı olarak borik asit ilave ederek hayvanların performanslarına, bağırsak florasına (Total bakteri, E.coli, Clostridium spp), bazı kan parametrelerine (Glikoz, MDA, GSH, TAK, TOK, TC, HDL, ALP, ALT, AST, GGT, TP, Albumin) ve immun sistem ile ilişkili bazı gen ekpresyonları (TNFα, NF-kB, IL-1β, IL-6, iNOS, NRF2, HO-1, IL-10, Keap1, GSS) üzerine etkisini belirlemektir. Bu amaçla özel bir işletmede kontrol (15 adet) ve deneme gruplarındaki (45 adet) kuzulardan belirli dönemlerde canlı ağırlık artışı, yem tüketimi, sütten kesim ağırlığı ile ilgili veriler toplanacak, ayrıca yapılacak olan mikrobiyolojik analizler için dışkı ve biyokimyasal ve gen ekspresyonları ile ilgili analizler için de kan örnekleri alınacaktır.Bu çalışmanın sonunda elde edilen verilerden yola çıkarak neonatal dönemdeki kuzularda milli servetimiz olan bor elementinin kullanımı ile ilgili literatürde yer alan boşluğun doldurulmasına katkı sağlanmış ve bor elementinin hayvan sağlığı üzerindeki etkisi irdelenmiş olacaktır.
or, özellikle son yıllarda yapılan çalışmalarda araştırmacılar tarafından insan ve hayvan metabolizması için önemli bir element olarak ifade edilmektedir. Borun doğada en çok bulunan formu borik asit olup, diğer bor türevleri de organizmada borik aside dönüştürülmektedir. Borun organizmada antioksidan, antimikrobiyal, antifungal etkileri ile enerji ve bazı minerallerin metabolizmalarına etki ettiği yapılan çalışmalarla belirlenmiştir. Fakat çalışma sayısı yeterli olmadığı için hayvanların günlük alması gereken bor miktarı henüz belirlenememiştir. Bor, organizmada kalsiyum (Ca) ve fosfor (P) emilimi üzerine olumlu etki göstererek kemik sağlığına katkı sağlamaktadır. Yeni doğan hayvanlarda kemik sağlığı hayatlarının ilerleyen süreçlerinde onları çeşitli sağlık problemlerine karşı koruyabilmektedir. Oksijenin dokulara taşınması, hücre çoğalması, elektron transferi ve oksidatif metabolizma gibi canlı vücudunda önemli işlevleri olan demir (Fe) elementi de yeni doğan hayvan sağlığı açısından önem taşımaktadır. Bu çalışmada süt emme dönemindeki kuzularda borik asidin kan serumunda Ca, P, Fe ve Vitamin D düzeyleri üzerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Söz konusu çalışma yeni doğan kuzularda borik asit kullanımının mineral ve vitamin düzeylerine etkisi ile ilgili yapılan ilk çalışma niteliğinde olup literatürde yer alan bilgi boşluğuna katkı sağlayacaktır.
Çalışma ile Muş ilinde tarım sektörünün mevcut durumunun en güncel verilerle ortaya konularak sektörde ekonomik gelirlerin ve verimliliğin artırılması, yaşanan sorunlara çözüm önerisi ve bu kapsamda alt faaliyetlerin belirlenmesi, Muş Ovası’nın büyüklüğü göz önünde bulundurularak uygun üretim öncelikleri konusunda önerilerin yapılması ve tarımsal faaliyetlerdeki yatırımlara yönelik rehber niteliğinde bir kaynak hazırlanması ve tüm bunların uygulanabilir bir eylem planı ile ortaya konulması amaçlanmıştır.
Türkiye’xxde çiftlik danışmanlık sistemlerinin geliştirilmesi kapsamında serbest tarım danışmanlarının eğitimi
Çiftçi Eğitimi ve Tarımsal Kalkınma
Yumurtacı tavuk rasyonlarına esansiyel yağ karışımı ve bakır ilavesinin etkileri incelenmeye çalışılmıştır.
Sarımsak ekstraktı ve bakırın yumurtacı tavuklarda performans ve bazı parametreler üzerine etkileri incelenmeye çalışılmıştır.
Yumurta tavuğu rasyonlarına farklı düzeylerde fiğ ilave edilerek sonuçlar değerlendirilmiştir.
Fiziksel Muamelelere Tabi Tutularak Yumurta Tavuğu Rasyonlarına Değişik Düzeyde Katılan Adi Fiğin Performans ,Yumurta Kalitesi,Kan parametreleri ve Sindirimi Histopatolojik Özellikler Üzerine Etkileri
Sağlık Bilimleri
Bu çalışmanın genel amacı DAP Bölgesi nin sahip olduğu Büyükbaş ve Küçükbaş hayvancılık potansiyelinin daha etkin etkili ve verimli bir şekilde kullanımı sağlanarak tarım sektöründe yer alan kesimin gelir düzeyini artırmak ve Bölge ekonomisini iyileştirmektir
Ruminantlarda performansı arttıran rumen fermentasyonu üzerine etkinliği olan antibiyotik gibi sentetikyem katkı maddelerin yemlere ilavesinin yasaklanmış olması nedeniyle araştırmacılar sentetik olmayandoğal yem katkı maddeleri üzerinde çalışmalarını arttırmışlardır Bitki ekstraktları ve etken maddeleri hemkanatlı hem de ruminant yemlerine ilave edilen doğal yem katkılarıdır Rumen fermentasyonuna etkinliğinibelirlemek amacıyla ruminantlarda yapılan in vivo ve in vitro çalışmalarda kullanılan kekik başlıcakarvakrol ve timol gibi etken maddelere sahiptir Kekik ekstraktlarının rumendeki metan üretimini rumenpH sı ve rumendeki NH3 N konsantrasyonunu etkileyebileceği yönünde literatürler bulunmaktır
Kanatlı Besleme
Kanatlı Besleme ve fonksiyonel yumurta
Fiğin koyun beslemede kullanılabilme olanakları
Kanatlı yemlerinde enzim kullanılmasının etkileri
Süt sığırı çiftliği yapımı