BÜNYAMİN YILDIRIM

PROFESÖR BÜNYAMİN YILDIRIM

IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/ZİRAAT FAKÜLTESİ/TARLA BİTKİLERİ BÖLÜMÜ/TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI/

Ziraat ve Orman ve Su Ürünleri Temel Alanı Tarla Bitkileri Yetiştirme ve Islahı Endüstri Bitkileri
1 Erzincan tulum peyniri kalite parametrelerinin taşınabilir ve masaüstü FT-NIR ve FT-IR spektrometreleriyle belirlenmesi
HÜSEYİN AYVAZ,CUMA ZEHİROĞLU,AHMED MENEVŞEOĞLU,SEVİM BEYZA ÖZTÜRK SARIKAYA,ENGİN GÜNDOĞDU
Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi Tamamlandı , 04.11.2020 -29.12.2021 , 39988.68 TÜRK LİRASI

Proje Konusu

Bu çalışmada Erzincan Tulum Peynirinin bazı kimyasal kalite parametrelerinin belirlenmesinde taşınabilir yakın-kızılötesi, masaüstü yakın-kızılötesi ve orta-kızılötesi spektrometreleri ve çoklu varyans data analizlerinin kullanılması amaçlanmaktadır. Geliştirilecek olan tahmin metotları geleneksel metotlara birer alternatif olarak kullanılabilirliği gösterilecektir. Gıdalarda kalite parametreleri genellikle geleneksel metotlarla belirlenmektedir. Bu geleneksel metodların başında protein analizi için Kjeldahl metodu, yağ için Gerber metodu gibi oldukça zahmetli ve çevre için de zararlı birçok kimyasalın kullanıldığı analizlerle gerçekleştirilmektedir. Bunun yanı sıra gaz kromatografisi, yüksek basınç sıvı kromatografisi gibi çok pahalı, cihazları kullanmayı bilen yetişmiş eleman sıkıntısı, bakım ve onarım maliyeti yüksek ve analizlerin uzun sürmesi gibi birçok dezavantajı olan modern cihazlar da kullanılmaktadır. Ancak, titreşim spektroskopisi teknikleri bu yukarıda bahsedilen cihazlara alternatif olarak kullanılmaktadır. Titreşim spektroskopilerinden fourier transform yakın-kızılötesi ve orta-kızılötesi spektrometreleri gıda analizlerinde hızlı ve güvenilir sonuçlar vermektedir. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte de taşınabilir ve/veya elle tutulabilir cihazlar geliştirilmiştir. Yapılacak olan çalışmada farklı market ve pazarlardan alınacak en az 50 tulum peyniri kullanılacaktır. Protein (Kjeldahl), yağ (toplam yağ), antioksidan aktivite (DPPH), titrasyon asitliği, pH, su aktivitesi, kuru madde, kül miktarı, elementler (ICP-MS) ve organik asit miktarları (HPLC) bu çalışmada belirlenecek parametrelerdir. Referans analizlerinden elde edilecek sonuçlar, yakın ve orta kızılötesi spektraları kullanılarak her bir parametre için farklı PLSR kalibrasyonları geliştirilecek ve bu kalibrasyon hem çapraz harici örnek setleri ile doğrulanacaktır. Erzincan Tulum Peyniri ile ilgili böyle bir çalışma literatürde bulunmamaktadır. Kızılötesi sistemlerinin ülkemizde pek kullan...

2 Erzincan tulum peynirinde süt tağşişlerinin FT-NIR spektroskopisi ve çoklu varyans data analizleriyle hızlı belirlenmesi
AHMED MENEVŞEOĞLU
Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi Tamamlandı , 04.11.2020 -29.12.2021 , 39998.96 TÜRK LİRASI

Proje Konusu

Erzincan tulum peyniri T.C. Türk Patent Enstitüsü tarafından markalanmış ve "Erzincan'ın yüksek rakımlı, 90-100 çeşit bitki zenginliğine sahip, yaylarında beslenen, karaman koyunundan yılın beşinci ve dokuzuncu ayları arasında alınan sütten özel işlemle yapılan peynire Erzincan tulum peyniri denir." olarak tanımlanmıştır. Erzincan dışında üretilen ve koyun sütü haricinde herhangi bir sütle yapılan tulum peynirleri Erzincan Tulum Peyniri olarak tanımlanamaz. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan birçok kontrolde, marketlerde veya pazarlarda "Erzincan Tulum Peyniri" olarak satılan bazı peynirlerin tağşişli veya sahte olduğu tespit edilmiştir. Bu tespitler genellikle gaz kromatografisi (GC), yüksek basınç sıvı kromatografisi (HPLC) gibi oldukça pahalı, bakım ve onarım maliyetleri yüksek, analizlerin saatler ve günler sürmesi, yetişmiş personel gerekliliği gibi birçok dezavantajı olan cihazlarla yapılmaktadır. Bu yüzden, gıdalarda tağşişlerin belirlenmesi amacıyla yakın kızıl ötesi (NIR) ve orta yakın kızıl ötesi (MIR) gibi titreşim spektroskopisi teknikleri ilgi çekmektedir. Teknolojinin de her geçen gün ilerlediği günümüzde, taşınabilir ve elle tutulabilir cihazlar hızlı, güvenilir, yüksek işlem hacimli ve de yerinde analiz yapma özellikleriyle ön plana çıkmaktadır. Bu cihazlar diğer geleneksel metotlara göre oldukça ucuz, personel gerekliliği minimum düzeyde, hızlı, ayrıca analizi yapılacak örneği bozmayan yapıda ve oldukça güvenilirlerdir. Erzincan Tulum Peynirinde tağşişler genellikle koyun sütü yerine inek sütü kullanılması veya iki sütün karıştırılmasıyla yapılmaktadır. İki farklı sütten üretilen tulum peynirlerinde aromatik bileşiklerin ve serbest yağ asitlerinin oransal olarak farklılık göstermesi beklenmektedir. Bu sebeple, iki tulum peyniri de birbirinden kimyasal bileşikler bakımından ayrılmaktadır.Yapılacak olan çalışmada Erzincan'da bulunan market ve pazarlardan en az 50 Erzincan Tulum Peyniri ve Tulum Peyniri satın a...

3 Gıda Analizlerinde Kemometri ve Makine Öğrenmesi İle Birleştirilmiş Spektroskopi Uygulamaları
AHMED MENEVŞEOĞLU,HÜSEYİN AYVAZ,HALİL MECİT ÖZTOP,SEBAHATTİN SERHAT TURGUT,NUR ÇEBİ,NURHAN GÜNEŞ
TÜBİTAK PROJESİ Tamamlandı , 04.11.2024 -07.11.2024 , 195000 TÜRK LİRASI
4 Rapid detection of peanut in ground walnut, and apricot seeds in ground almond by portable Near-Infrared sensor
AHMED MENEVŞEOĞLU
COST Tamamlandı , 12.09.2022 -25.09.2022 , 2000 AVRO
5 Chemometrics approach for screening potential adulterations in black tea by Infrared Spectroscopy
AHMED MENEVŞEOĞLU
COST Tamamlandı , 19.06.2023 -02.07.2023 , 1900 AVRO
6 NIR and MIR spectral data fusion for determining the species of aromatic plants; Thyme vs Oregano
AHMED MENEVŞEOĞLU
COST Tamamlandı , 15.07.2024 -28.07.2024 , 2000 AVRO
7 Date seed waste; misused for coffee adulteration, its detection by HSI and NIR spectroscopy
AHMED MENEVŞEOĞLU
COST Tamamlandı , 16.09.2024 -29.09.2024 , 2500 AVRO
8 Ağrı ili ve yöresinde ticari siyah çayların FT-IR ve Hiperspektral Resimleme teknikleri ile olası tağşişlerinin belirlenmesi
ERDAL AĞÇAM,KÜBRA FETTAHOĞLU,MELEK ZOR,AHMED MENEVŞEOĞLU
Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi Tamamlandı , 08.06.2023 -28.12.2024 , 33000 TÜRK LİRASI
9 Hiperspektral Resimleme, Kızılötesi Spektroskopileri ve Bilgisayar Tabanlı Resim Tekniğinin Makine Öğrenmesi ve Kemometrik Yöntemlerle Birleştirilerek Aromatik Bitkilerde Tür Tayini: Kekik ve Oregano Örneği
AZİZ TEKİN,NECLA ÖZDEMİR ORHAN,AHMED MENEVŞEOĞLU,NURHAN GÜNEŞ
-Tübitak 1002 Tamamlandı , 01.10.2023 -18.03.2025 , 186818 TÜRK LİRASI
10 Bazı Katkı Maddelerinin Şalgam Suyu Üzerine Etkilerinin ve Şalgam Suyu Rutin Analizlerinde Kızılötesi Spektroskopisinin Kullanım Potansiyelinin Incelenmesi
AHMED MENEVŞEOĞLU,HÜSEYİN AYVAZ,TURGUT CABAROĞLU,ERDAL AĞÇAM,HASAN TANGÜLER
-Tübitak 1002 Tamamlandı , 15.10.2021 -20.02.2023 , 42000 TÜRK LİRASI