Bu proje kapsamında etlik piliçlerde probiyotik olarak fermente edilmiş doğal laktik asit bakteri sıvılarının kullanımının besi performansı, et kalite parametreleri, kan parametreleri, bağırsak mikroflorası ve antikor titresi üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Proje kapsamında önceki çalışmalarımızın sonuçları ışığında probiyotik amacıyla sıvı ve liyofilize olarak kullanılacak fermente edilmiş doğal laktik asit bakteri (LAB) sıvılarının hazırlanmasında %3 sükroz katkılı ve 5 gün inkubasyona bırakılarak elde edilen bitki-sıvı karışımı tercih edilecektir. İnkübasyon sonrasında sıvı olarak kullanılacak fermente edilmiş laktik asit bakteri (LAB) sıvıları, kullanım süreleri boyunca bakterilerin çoğalamadıkları ancak yaşamlarını devam ettirdikleri (0 ile +4oC) buzdolabının soğutucu bölme sıcaklıklarında muhafaza edilecektir. Liyofilize formda kullanılacak LAB sıvılarına dondurularak kurutma işlemi uygulandığından depolama ve kullanım sürekliliği oluşturulmuş olacaktır. Çalışmanın hayvan denemesi aşamasında 200 adet günlük broiler civciv (Ross 308) kullanılacaktır. Deneme her biri 50 adet civciv içeren kontrol, Fermente edilmiş doğal LAB (taze-sıvı) ,liyofilize edilmiş doğal LAB ve ticari probiyotik toplam 4 grup her bir grupta 5 alt grup ve her alt grupta da 10 civciv olacak şekilde yürütülecektir. Deneme süresince civcivlere 1. günden 21. güne kadar broiler başlangıç yemi, 22. günden kesim gününe (42. gün) kadar broiler büyütme yemi ve adlibitum içme suyu verilecektir. Çalışmada kullanılacak ticari probiyotik düzeyi üretici firmanın önerdiği düzeyde içme suyuna ilave edilecek, sıvı ve liyolifilize formda hazırlanan fermente edilmiş doğal LAB katkısı da aynı düzeyde içme suyuna ilave edilerek kullanılacaktır. Hayvanların canlı ağırlıkları haftalık olarak tartımla belirlenecektir. Canlı ağırlık kazancı, yem tüketimleri ve yemden yararlanma oranları her hafta yapılan ölçüm veya hesaplamalarla belirlenecektir. Çalışmanın 42. gününde tüm hayvanlar tartılarak ...
Gelişen teknolojiyle birlikte anatomi derslerinde kullanılan eğitim materyallerinde simülasyon ve 3D (tree- dimention) modeller kullanılmaya başlamıştır. Planlanan çalışmada, üç boyutlu yazıcılarla edilecek anatomik modellerin, anatomi dersini öğrenme ve kavrama becerileri üzerine etkisinin araştırılması amaçlandı. Bu amaçla en az iki yıl güz döneminde verilen Anatomi I dersinin uygulamalarında 3D tarayıcılardan ve Bilgisayarlı Tomografi cihazı ile elde edilen kemik görüntülerin modelleri oluşturulacaktır. Oluşturulan modeller daha sonra 3D yazıcıdan alınan baskılar ders materyalleri kullanılacaktır. Bu noktada öğrenciler üç gruba ayrılacak birinci guruba sadece 3D materyaller, ikinci grup geleneksel olarak hali hazırda uygulanan sadece organik materyaller, üçüncü gruba ise hem 3D modeller hem de organik materyaller verilecektir. Öğrencilere dönem sonunda bir anket uygulanarak; modellerin öğrenmede sağladığı avantaj ve dezavantajlar belirlenecektir (modeller üzerindeki anatomik yapıların belirginliği ve netliği, renk, şekil, kullanım ve ulaşım kolaylığı). Ayrıca dönem sonunda gruplar arasında oluşacak sınav notlarının da dersi öğrenmedeki etkisi incelenecektir. Projenin tamamlanmasıyla birlikte; 3D materyallerin anatomi eğitiminde kullanılmasının etkinliği araştırılacak, temin edilecek 3D tarayıcı ve yazıcı ile materyal sorunları ortadan kalkacak, multidisipliner çalışmalara imkan tanıyacağı (protez vb), üretilen materyalleri ile kendi kendine yetmekle kalmayıp, diğer üniversite anatomi anabilim dallarına ve fakültemiz farklı anabilim dallarına materyal temini sağlanabileceği düşüncesindeyiz. Ayrıca derslerde model kullanımını arttırarak kadavra saklama havuzlarında bulunan kanserojen sıvılardan (formaldehit vb.) öğrenci ve öğretim üyelerinin sağlık riskleri azalacaktır.
Önerilen proje; Şanlıurfa ilinde soy kütüğüne kayıtlı süt ineklerinden toplanacak çiğ süt örneklerinde içerik analizi yapılarak analiz sonuçlarının e-ıslah veri tabanında depolanması, yetiştiricilerin ıslah amaçlı analiz desteklerinden yararlanması, analiz sonuçlarına dayalı yetiştirici ve teknik personel eğitimlerinin kapsamaktadır.
Silaj Hazırlanmasında Alternatif Mikrobiyal Katkılar.
Alternatif Kaba Yem
Gıda sanayi yan ürünlerinin hayvan yemi olarak kullanılabilirliğinin araştırılması
Enerji ve protein içeriği farklı silaj elde edilmesi
Gıda Sanayii Yan Ürünlerinin Silolanabilirliği
Silaj
silaj
Çevresel koşulların yem tüketimine etkisi
Meraların besinsel içeriği
İn vitro protein sindirimi
Yemlerde enerji
Yemlerde Enerji Tayini
silaj
Silaj
yem katkısı olarak zahter bitkisi
yemlerde metan üretimi
yemlerde metan gazı üretimi
İn vitro sindirim
hayvan besleme
silaj
İn vitro sindirim
İn vitro sindirim