AHMET EYİM

PROFESÖR AHMET EYİM

VAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ/EDEBİYAT FAKÜLTESİ/FELSEFE BÖLÜMÜ/MANTIK ANABİLİM DALI/

Sosyal-Beşeri ve İdari Bilimler Temel Alanı Felsefe Zihin Felsefesi , Bilim Felsefesi , Ontoloji
1 Etlik Piliçlerde Probiyotik Olarak Sıvı ve Liyofilize Formda Fermente Edilmiş Doğal Laktik Asit Bakterisi Kullanımının Besi Performansı, Et Kalite Parametreleri, Kan Parametreleri ile Bağırsak Mikroflorası Üzerine Etkilerinin Araştırılması
SADIK SERKAN AYDIN,NİHAT DENEK,AYFER GÜLLÜ YÜCETEPE,ŞERMİN TOP,MEHMET AVCI
Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi Tamamlandı , 29.07.2021 -28.07.2022 , 66.727,12 TÜRK LİRASI

Proje Konusu

Bu proje kapsamında etlik piliçlerde probiyotik olarak fermente edilmiş doğal laktik asit bakteri sıvılarının kullanımının besi performansı, et kalite parametreleri, kan parametreleri, bağırsak mikroflorası ve antikor titresi üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Proje kapsamında önceki çalışmalarımızın sonuçları ışığında probiyotik amacıyla sıvı ve liyofilize olarak kullanılacak fermente edilmiş doğal laktik asit bakteri (LAB) sıvılarının hazırlanmasında %3 sükroz katkılı ve 5 gün inkubasyona bırakılarak elde edilen bitki-sıvı karışımı tercih edilecektir. İnkübasyon sonrasında sıvı olarak kullanılacak fermente edilmiş laktik asit bakteri (LAB) sıvıları, kullanım süreleri boyunca bakterilerin çoğalamadıkları ancak yaşamlarını devam ettirdikleri (0 ile +4oC) buzdolabının soğutucu bölme sıcaklıklarında muhafaza edilecektir. Liyofilize formda kullanılacak LAB sıvılarına dondurularak kurutma işlemi uygulandığından depolama ve kullanım sürekliliği oluşturulmuş olacaktır. Çalışmanın hayvan denemesi aşamasında 200 adet günlük broiler civciv (Ross 308) kullanılacaktır. Deneme her biri 50 adet civciv içeren kontrol, Fermente edilmiş doğal LAB (taze-sıvı) ,liyofilize edilmiş doğal LAB ve ticari probiyotik toplam 4 grup her bir grupta 5 alt grup ve her alt grupta da 10 civciv olacak şekilde yürütülecektir. Deneme süresince civcivlere 1. günden 21. güne kadar broiler başlangıç yemi, 22. günden kesim gününe (42. gün) kadar broiler büyütme yemi ve adlibitum içme suyu verilecektir. Çalışmada kullanılacak ticari probiyotik düzeyi üretici firmanın önerdiği düzeyde içme suyuna ilave edilecek, sıvı ve liyolifilize formda hazırlanan fermente edilmiş doğal LAB katkısı da aynı düzeyde içme suyuna ilave edilerek kullanılacaktır. Hayvanların canlı ağırlıkları haftalık olarak tartımla belirlenecektir. Canlı ağırlık kazancı, yem tüketimleri ve yemden yararlanma oranları her hafta yapılan ölçüm veya hesaplamalarla belirlenecektir. Çalışmanın 42. gününde tüm hayvanlar tartılarak ...

2 Veteriner Anatomi Eğitiminde Üç Boyutlu Anatomik Materyallerin Öğrenme Üzerine Katkılarının Araştırılması
İSMAİL DEMİRCİOĞLU,ALİ KOÇYİĞİT,FUNDA AKSÜNGER KARAAVCI,NİHAT DENEK,ÖMER KORKMAZ,DENİZ KORKMAZ
Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi Tamamlandı , 24.03.2022 -23.03.2025 , 369500 TÜRK LİRASI

Proje Konusu

Gelişen teknolojiyle birlikte anatomi derslerinde kullanılan eğitim materyallerinde simülasyon ve 3D (tree- dimention) modeller kullanılmaya başlamıştır. Planlanan çalışmada, üç boyutlu yazıcılarla edilecek anatomik modellerin, anatomi dersini öğrenme ve kavrama becerileri üzerine etkisinin araştırılması amaçlandı. Bu amaçla en az iki yıl güz döneminde verilen Anatomi I dersinin uygulamalarında 3D tarayıcılardan ve Bilgisayarlı Tomografi cihazı ile elde edilen kemik görüntülerin modelleri oluşturulacaktır. Oluşturulan modeller daha sonra 3D yazıcıdan alınan baskılar ders materyalleri kullanılacaktır. Bu noktada öğrenciler üç gruba ayrılacak birinci guruba sadece 3D materyaller, ikinci grup geleneksel olarak hali hazırda uygulanan sadece organik materyaller, üçüncü gruba ise hem 3D modeller hem de organik materyaller verilecektir. Öğrencilere dönem sonunda bir anket uygulanarak; modellerin öğrenmede sağladığı avantaj ve dezavantajlar belirlenecektir (modeller üzerindeki anatomik yapıların belirginliği ve netliği, renk, şekil, kullanım ve ulaşım kolaylığı). Ayrıca dönem sonunda gruplar arasında oluşacak sınav notlarının da dersi öğrenmedeki etkisi incelenecektir. Projenin tamamlanmasıyla birlikte; 3D materyallerin anatomi eğitiminde kullanılmasının etkinliği araştırılacak, temin edilecek 3D tarayıcı ve yazıcı ile materyal sorunları ortadan kalkacak, multidisipliner çalışmalara imkan tanıyacağı (protez vb), üretilen materyalleri ile kendi kendine yetmekle kalmayıp, diğer üniversite anatomi anabilim dallarına ve fakültemiz farklı anabilim dallarına materyal temini sağlanabileceği düşüncesindeyiz. Ayrıca derslerde model kullanımını arttırarak kadavra saklama havuzlarında bulunan kanserojen sıvılardan (formaldehit vb.) öğrenci ve öğretim üyelerinin sağlık riskleri azalacaktır.

3 Şanlıurfa Çiğ Süt Analiz Laboratuvarı
MÜCAHİT KAHRAMAN,AYDIN DAŞ,BESİME DOĞAN DAŞ,GÜLŞAH GÜNGÖREN,AKIN YİĞİN,MUSTAFA ÜNAL BOYRAZ,HİKMET DİNÇ,HAMZA YALÇİN,FARUK BOZKAYA,MEHMET OSMAN ATLI,SERAP KILIÇ ALTUN,NİHAT DENEK
Diğer (Ulusal) Tamamlandı , 15.06.2021 -14.06.2022 , 134679.6 TÜRK LİRASI

Proje Konusu

Önerilen proje; Şanlıurfa ilinde soy kütüğüne kayıtlı süt ineklerinden toplanacak çiğ süt örneklerinde içerik analizi yapılarak analiz sonuçlarının e-ıslah veri tabanında depolanması, yetiştiricilerin ıslah amaçlı analiz desteklerinden yararlanması, analiz sonuçlarına dayalı yetiştirici ve teknik personel eğitimlerinin kapsamaktadır.

4 Liyofilize edilmiş ve Dondurulmuş Doğal Laktik Asit Bakteri Sıvılarının, Laktik Asit Bakteri Sayısı ve Yonca Silajı Kalitesi Üzerine Etkisi.
NİHAT DENEK,Sadık Serkan AYDIN
HARRAN ÜNİVERSİTESİ Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi Tamamlandı , 15.01.2018 -18.06.2019 , 18000 TÜRK LİRASI

Proje Konusu

Silaj Hazırlanmasında Alternatif Mikrobiyal Katkılar.

5 Lenox (Brassica rapa L.) Bitkisine Farklı Düzeylerde Buğday Samanı ve Melas İlavesinin Silaj Kalitesi, Kuzularda Canlı Ağırlık Artışı ve Sindirilebilirlik Değerlerine Etkisi.
NİHAT DENEK,BESİME DOĞAN DAŞ
Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi Tamamlandı , 26.01.2018 -25.06.2019 , 17.000,00 TÜRK LİRASI

Proje Konusu

Alternatif Kaba Yem

6 Mısır Silajına Farklı Oranlarda Ham Antepfıstığı Pistacia vera L Kabuğu İlavesinin Silaj Kalitesi ve İn Vitro Metan Gazı Oluşumu Üzerine Etkisinin Araştırılması
NİHAT DENEK
HARRAN ÜNİVERSİTESİ Diğer kamu kuruluşları (Yükseköğretim Kurumları hariç) Tamamlandı , 01.01.2015 -31.12.2016 , 27800 TÜRK LİRASI

Proje Konusu

Gıda sanayi yan ürünlerinin hayvan yemi olarak kullanılabilirliğinin araştırılması

7 Farklı Seviyelerde Protein ve Enerji Kaynağı İlave Edilerek Hazırlanan Mısır SilajlarınKalitelerinin Belirlenmesi
NİHAT DENEK
HARRAN ÜNİVERSİTESİ Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi Tamamlandı , 25.02.2016 -24.11.2016 , 12800 TÜRK LİRASI

Proje Konusu

Enerji ve protein içeriği farklı silaj elde edilmesi

8 Buğday Samanı ve Melas İlave Edilerek Hazırlanan Yaş Antep Fıstığı Pistachio vera L Dış Kabuğunun Silolanabilme Potansiyelinin Araştırılması
NİHAT DENEK
HARRAN ÜNİVERSİTESİ Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi Tamamlandı , 25.02.2016 -29.09.2016 , 12865 TÜRK LİRASI

Proje Konusu

Gıda Sanayii Yan Ürünlerinin Silolanabilirliği

9 Farklı Parçalama Büyüklüğünün Yonca Silajı Kalitesi Üzerine Etkisi
NİHAT DENEK
HARRAN ÜNİVERSİTESİ Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi Tamamlandı , 11.10.2015 -09.09.2016 , 6000 TÜRK LİRASI

Proje Konusu

Silaj

10 Yarı kurak Koşullarda Silajlık Mısırın Farklı Sulama Rejimlerinin ve Farklı Biçim Dönemlerinin Verim Bileşenleri ve Silaj kalitesi Üzerine Etkisinin Araştırılması
NİHAT DENEK
ARAŞTIRMA PROJESİ Tamamlandı , 4000 TÜRK LİRASI

Proje Konusu

silaj

11 Sıcaklık Stresi ve Kaba Yem Seviyesinin Koyun ve Keçilerde Besin Madde Alımı ve Sindirimi Üzerine Etkisi
NİHAT DENEK
ARAŞTIRMA PROJESİ Tamamlandı , 4000 TÜRK LİRASI

Proje Konusu

Çevresel koşulların yem tüketimine etkisi

12 Vejetasyon Döneminin Mera Kalitesi ve Hayvan Performansı Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi
NİHAT DENEK
ARAŞTIRMA PROJESİ Tamamlandı , 3000 TÜRK LİRASI

Proje Konusu

Meraların besinsel içeriği

13 Ruminantların Beslenmesinde Yaygın Olarak Kullanılan Proteince Zengin Yem Maddelerinin Protein Parçalanabilirlik Düzeylerinin İn Sacco Yöntemle Belirlenmesi
NİHAT DENEK
ARAŞTIRMA PROJESİ Tamamlandı , 2200 TÜRK LİRASI

Proje Konusu

İn vitro protein sindirimi

14 Türkiye de ruminantlar için enerji değerlendirme sistemlerinin standardize edilmesi
NİHAT DENEK
ARAŞTIRMA PROJESİ Tamamlandı , 2500 TÜRK LİRASI

Proje Konusu

Yemlerde enerji

15 Ruminantlar İçin Kimi Yemlerin Enerji İçeriği ile Protein Parçalanabilirlik Düzeylerinin İn Vivo ve İn Vitro Yöntemlerle Saptanması
NİHAT DENEK
TÜBİTAK PROJESİ Tamamlandı , 4500 TÜRK LİRASI

Proje Konusu

Yemlerde Enerji Tayini

16 Değişik Şekillerde Üretilen Şeker Pancarı Posası Silajının Kuzu ve Süt İneği Rasyonlarında Kullanılma Olanakları
NİHAT DENEK
TÜBİTAK PROJESİ Tamamlandı , 4000 TÜRK LİRASI

Proje Konusu

silaj

17 Farklı Seviyelerde Fıstık Dış Kabuğu İlave Edilerek Hazırlanan Mısır Silajlarının Silaj kaliteleri ile İn Vitro Metan Üretimi Üzerine Etkisinin Araştırılması
NİHAT DENEK
HARRAN ÜNİVERSİTESİ Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi Tamamlandı , 26.12.2013 -14.07.2015 , 20000 TÜRK LİRASI

Proje Konusu

Silaj

18 Zahter Thymbra spicata l uçucu yağının ruminantlarda performans ve rumen metabolitlerine etkisinin in vitro ve in vivo yöntemlerle belirlenmesi ve ekolojik yönden değerlendirilmesi
NİHAT DENEK
HARRAN ÜNİVERSİTESİ Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi Tamamlandı , 14.03.2012 -14.10.2015 , 119000 TÜRK LİRASI

Proje Konusu

yem katkısı olarak zahter bitkisi

19 Farklı Seviyelerde Okaliptus Eucalyptus camaldulensis Yaprağının Bazı Kaba Yemlerin İn Vitro Metan Gazı Üretimi Üzerine Etkisinin Araştırılması
NİHAT DENEK
ARAŞTIRMA PROJESİ Tamamlandı , 5000 TÜRK LİRASI

Proje Konusu

yemlerde metan üretimi

20 Farklı Bitki Yapraklarının Ruminant Beslemede Kullanılan Bazı Kaba Yemlerin İn Vitro Metan Üretimi Üzerine Etkisinin Araştırılması
NİHAT DENEK
ARAŞTIRMA PROJESİ Tamamlandı , 15000 TÜRK LİRASI

Proje Konusu

yemlerde metan gazı üretimi

21 Ruminant Yemlerinin İki Aşamalı İn Vitro Ve Gaz Üretim Teknikleri İle Sindirilebilirliklerinin Belirlenmesinde Dondurulmuş Rumen Sıvısının Kullanım Olanaklarının Araştırılması
NİHAT DENEK
TÜBİTAK PROJESİ Tamamlandı , 18500 TÜRK LİRASI

Proje Konusu

İn vitro sindirim

22 Kireç ve Üre İle Muamele Edilmiş Buğday Samanının Ham ve Sindirilebilir Besin Madde İçeriklerinin Saptanması
NİHAT DENEK
TÜBİTAK PROJESİ Tamamlandı , 3000 TÜRK LİRASI

Proje Konusu

hayvan besleme

23 GAP Bölgesinde Farklı Dönemlerde Hasat Edilen Silajlık Mısır Sorgum ve Ayçiçeği Bitkilerine Değişik Katkı Maddelerinin İlavesinin Silaj Kalitesi ile Sindirilebilirlik Düzeylerine Etkisinin Araştırılması
NİHAT DENEK
DİĞER Tamamlandı , 3000 TÜRK LİRASI

Proje Konusu

silaj

24 Bazı Kaba Yemlerin İn Vitro Kuru Madde Sindirilebilirlik Değerlerinin Belirlenmesinde Farklı Seviyelerde Sulandırılmış At Dışkısının Kullanılma Olanakları
NİHAT DENEK
DİĞER Tamamlandı , 3000 TÜRK LİRASI

Proje Konusu

İn vitro sindirim

25 Bazı Kaba Yemlerin İn Vitro Kuru Madde Sindirilebilirlik Değerlerinin Belirlenmesinde Farklı Şekillerde Dondurulmuş Rumen Sıvısının Kullanılma Olanakları
NİHAT DENEK
DİĞER Tamamlandı , 6000 TÜRK LİRASI

Proje Konusu

İn vitro sindirim