Amaç: Bu çalışmanın amacı; montofon ırkı süt ineklerinin süt örneklerinde ve yemlerinde hem mineral madde hem de toksik elementlerin miktarlarını belirleyip insan ve hayvan sağlığı açısından potansiyel fayda ve risklerini ortaya koymaktır. Materyal ve Metot: Çalışma kapsamında Ağustos 2017-Ekim 2017 tarihleri arasında 112 adet çiğ süt ve 30 adet yem örneği Erzurum, Adıyaman ve Mardin illerinden toplandı. Örnekler mikrodalga fırında asitle yakma işleminden sonra İndüktif Eşleşmiş Plazma-Kütle Spektrometresi (ICP-MS) cihazı ile Na, K, Ca, P, Mg, Mn, Fe, Co, Cr, Cu, Zn, Se, Ni, As, Pb, Cd, Ti, Tl element düzeylerinin analizi gerçekleştirildi. Bulgular: Tüm illerden toplanan süt örnekleri incelendiğinde sırasıyla ortalama Na (ppm), Mg (ppm), P (ppm), K (ppm), Ca (ppm), Ti (ppb), Fe (ppm), Cu (ppb), Zn (ppb), Se (ppb), 910.5, 115.54, 955, 1562, 1101.3, 2906.6, 25.3, 885.72, 4975.9, 9742.9 olarak ölçülürken, Cr, Mn, Co, Ni, As, Cd, Tl ve Pb düzeyleri ise ˂1 ppb olarak bulundu. Analiz edilen yem örnekleri incelendiğinde Na, K, Mg, Ca, P, Mn, Zn, Ti element düzeyleri bakımından iller arasında istatistiksel fark olduğu görüldü. Sonuç: Araştırma bulguları, süt örneklerinde Ti, yem örneklerinde ise Ti ve Ni kontaminasyonunun varlığını ortaya koymuştur. Sonuçlar, inek sütü örneklerinin insan tüketimi için risk oluşturabileceğini, gıda ve yem güvenliği sağlamak için süt ve süt ürünlerinde daha fazla çalışmanın gerekli olduğunu göstermektedir.
Bu çalışmanın amacı broiler piliçlerde probiyotik ve zerdeçal ilavesinin besi performası New Castle, Enfeksiyöz Bronşitis, Gumboro, aşılarına karşı oluşan antikor yanıtı üzerinde etkisi ile TLR3, TLR4ve TLR7 gen ekspresyon düzeyleri arasındaki ilişkilerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada 1 kontrol ve 5 muamele grubu, her muamelede 6 tekerrür ve her tekerrürde 8 civciv olmak üzere toplam 288 adet civciv kullanılacaktır. 2x3 tesadüfi deneme parselleri desenine göre kontrol, %0.05 probiyotik (PR) (Bacilus subtilis 2x1012 KOB/kg), % 0.3 Zerdeçal Tozu (ZT), %0.6 ZT, % 0.3 ZT+%0.05 PR, % 0.6 ZT+%0.05 PR şeklinde toplam 6 gruptan oluşacak ve katkı maddeleri rasyona ilk günden besi sonuna kadar ilave edilecektir. Deneme süresince broiler civcivlere 1. günden 21. güne kadar broiler başlangıç yemi, 22. günden kesim gününe (42. gün) kadar broiler büyütme yemi verilecektir. Canlı ağırlık kazancı, yem tüketimleri ve yemden yararlanma oranları her hafta yapılan ölçüm veya hesaplamalarla belirlenecektir. Denemenin 42. gününde tüm hayvanlar bireysel olarak tartılacak ve kesilecektir. Sıcak karkas randımanı, kesim işlemi tamamlanıp organlar ayrıldıktan sonra karkas tartılarak, kesim öncesi canlı ağırlığa bölünmek suretiyle hesaplanacaktır. Kesilen her hayvana ait karaciğer, dalak, kalp, abdominal yağ ve Bursa fabricius ağırlıkları tartımla belirlenecek ve canlı ağırlıklara bölünerek oranları hesaplanacaktır. Civcivler 1.ve 12.gün Newcastle ve Enfeksiyöz bronşitis karma aşısı, 17.gün gumboro ve 22. gün Newcastle aşısı ile aşılanacaktır. Aşılar içme suyuna katılarak uygulanacaktır. 21. ve 42. günlerde serum tüplerine alınan kan örnekleri santrifüj edilerek serumları toplanacaktır. 21 ve 42. günlerde alınan kan örneklerinden çeşitli kan parametreleri, antikor titreleri ve TLR3, TLR4 ve TLR7 genlerinin ekspresyon düzeyleri belirlenecektir. Bu çalışma ile, broiler piliçlerde probiyotik ve zerdeçal ilavesinin New Castle, Enfeksiyöz Bronşitis ve Gumboro, aşılarına karşı oluşan an...
Bu proje kapsamında etlik piliçlerde probiyotik olarak fermente edilmiş doğal laktik asit bakteri sıvılarının kullanımının besi performansı, et kalite parametreleri, kan parametreleri, bağırsak mikroflorası ve antikor titresi üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Proje kapsamında önceki çalışmalarımızın sonuçları ışığında probiyotik amacıyla sıvı ve liyofilize olarak kullanılacak fermente edilmiş doğal laktik asit bakteri (LAB) sıvılarının hazırlanmasında %3 sükroz katkılı ve 5 gün inkubasyona bırakılarak elde edilen bitki-sıvı karışımı tercih edilecektir. İnkübasyon sonrasında sıvı olarak kullanılacak fermente edilmiş laktik asit bakteri (LAB) sıvıları, kullanım süreleri boyunca bakterilerin çoğalamadıkları ancak yaşamlarını devam ettirdikleri (0 ile +4oC) buzdolabının soğutucu bölme sıcaklıklarında muhafaza edilecektir. Liyofilize formda kullanılacak LAB sıvılarına dondurularak kurutma işlemi uygulandığından depolama ve kullanım sürekliliği oluşturulmuş olacaktır. Çalışmanın hayvan denemesi aşamasında 200 adet günlük broiler civciv (Ross 308) kullanılacaktır. Deneme her biri 50 adet civciv içeren kontrol, Fermente edilmiş doğal LAB (taze-sıvı) ,liyofilize edilmiş doğal LAB ve ticari probiyotik toplam 4 grup her bir grupta 5 alt grup ve her alt grupta da 10 civciv olacak şekilde yürütülecektir. Deneme süresince civcivlere 1. günden 21. güne kadar broiler başlangıç yemi, 22. günden kesim gününe (42. gün) kadar broiler büyütme yemi ve adlibitum içme suyu verilecektir. Çalışmada kullanılacak ticari probiyotik düzeyi üretici firmanın önerdiği düzeyde içme suyuna ilave edilecek, sıvı ve liyolifilize formda hazırlanan fermente edilmiş doğal LAB katkısı da aynı düzeyde içme suyuna ilave edilerek kullanılacaktır. Hayvanların canlı ağırlıkları haftalık olarak tartımla belirlenecektir. Canlı ağırlık kazancı, yem tüketimleri ve yemden yararlanma oranları her hafta yapılan ölçüm veya hesaplamalarla belirlenecektir. Çalışmanın 42. gününde tüm hayvanlar tartılarak ...
Bu çalışma, entansif koşullarda yetiştirilen ve gebeliğin geç döneminde bulunan ivesi ırkı koyun rasyonlarına katılan mısır silajının koyun ve kuzu sağlığı ile kolostrum ve süt bileşimine etkisini ortaya koymak amacıyla yapılacaktır. Bu amaç için 50'şer baş koyundan oluşan iki grup hayvana biri silajla hazırlanmış, biri silajsız olmak üzere iki farklı rasyon yedirilecektir. Çalışma gebeliğin bitimine yaklaşık bir ay kala başlayacak ve laktasyon sonu itibariyle bitirilecektir. Bu iki gruptan doğacak erkek kuzular ise sütten kesimden kasaplık olgunluğa ulaşıncaya kadar benzer şekildeki iki farklı rasyon ile beslenecektir. Çalışma boyunca koyunlardan kan, kolostrum ve süt örnekleri toplanacaktır. Kuzulardan ise sadece kan örnekleri alınacaktır. Çalışmada toplanan bu veriler analiz edilerek kayıt altına alınacaktır. Ayrıca çalışma boyunca hayvanların tartımları yapılacak, yem tüketimleri hesaplanacak ve kayıt altına alınacaktır. Çalışma sonunda işlenen veriler ile entansif şartlarda yapılan süt koyunculuğunun olumlu ve olumsuz yönleri açığa çıkarılacaktır. Mısır silajının gebe koyunlar ile bunların doğacak kuzularının sağlık ve besi performanslarına etkileri açığa çıkarılacaktır.
1002 - Hızlı Destek
Bu projede bu yaklaşım esas alınarak yem katkısı olarak kullanacağımız nar kabuğu, çekirdeksiz zeytin posası ve Antep fıstığı kabuğu’nun karaciğer, böbrek, kas ve kemik dokuları başta olmak üzere, endokrin, sindirim ve boşaltım sistemlerinin işleyişi üzerine etkilerini araştırmak üzere literatür kısmında listelenen biyokimyasal bileşiklerin analizi de yapılacaktır.Şanlıurfa’da son yıllarda fazla miktarda oluşan fıstık zeytin ve nar üretimi yan ürünlerinin içerdikleri anti bakteriyel ve tanenler nedeni ile metan azaltıcı ve kaba yem alternatifi olarak Şanlıurfa hayvancılığında kaba yemin yetersiz olduğu dönemlerde alternatif kaba yem olarak kullanılmasında önemli olabilir. Bununla beraber çevre kirliğini önleme ve geri dönüşüm açısından da böyle çalışmalar önemli bir adımdır. Çalışmada, Şanlıurfa bölgesine özgü bazı bitkisel üretim yan ürünlerinden olan zeytin posası, nar ve Antep fıstığı kabuğunun İvesi süt koyunlarındakaba yem olarak samanın belli bir kısmı yerine kullanılmasının etkilerini incelemek amaçlanmaktadır.Projede tarım ve gıda sanayinde büyük ölçüde ortaya çıkan bitkisel atık maddelerini ıutudeğerlendirilmesi için önemli bilgiler elde etmektir. Bu çalışmada temel amaç olarak tarımda ve gıda sanayinde ortaya çıkan nitelikli bitkisel atıklardan geri dönüştürülebilir olanları incelenerek bunların hayvan beslemede sınırlı olan kaba yem ihtiyacını karşılamada etkisini ve potansiyelini ortaya koymaktır.
Ceylanpınar Tarım İşletmesi Meralarında doğal alanlarda bulunan 30 bin baş koyun doğal olarak meralara gidilmiş bu koyunlar gözlem yapılmış hangi bitki türlerini yedikleri tespit edilip bu alanlarda 30 parseller belirlenmiş. Bu parsel alanlarda bulunan bitkiler örnekler alınmış herbarileri yapılmış. Bu alanlar otları bitkilertoplanmış yaş ve kuru ağırlıkları tartılmış sonra yem kalitesise bakılmıştır.
Farklı Deney Hayvanlarının Üretim Olanaklarının Arastırılması
Farklı Seviyelerde Protein ve Enerji Kaynağı İlave Edilerek Hazırlanan Mısır Silajların Kalitelerinin Belirlenmesi
Buğday Samanı ve Melas İlave Edilerek Hazırlanan Yaş Antep Fıstığı Pistachio vera L Dış Kabuğunun Silolanabilme Potansiyelinin Araştırılması
hayvan ve dışkı kaynaklı sera gazları
Bu çalışma silajlık mısır bitkisine farklı seviyelerde Antep fıstığı Pistachio vera L dış kabuğu ilavesinin silaj kalitesi ile in vitro metan üretimi in vitro organik madde sindirimi ve metabolik enerji içeriği üzerine etkilerini araştırmak amacıyla yapılmıştır
Vitamin A E ve Selenyumun Koyunlarda Döl Verimi ve Bazı Kan ve Biyokimyasal Parametre Düzeyleri İle Kuzularında Yaşama Gücü ve Canlı Ağırlık Üzerine Etkisi